בדרך למציאת שותף להורות
כרגע, זה בדיוק הזמן הנכון להיות אמא
קרן יוקב, 38, מנהלת שיווק מגבעתיים, יודעת בדיוק מה היא רוצה ואיך. אחרי שנים של התלבטויות, היא ממוקדת בהחלטה להביא לעולם ילד במסגרת של הורות משותפת עם פרטנר רציני ואחראי, שבשל להיות אבא ושההורות היא בראש סדרי העדיפויות שלו. לאחר שבעבר שקלה את אלטרנטיבת בנק הזרע, היום היא בטוחה יותר מתמיד: "ילד צריך גם אבא וגם אמא בחייו. כך, גם גידולו עבור ההורים יותר קל ונעים"
לקראת אמצע שנות ה-30 שלה, התחילה קרן לחשוב על אמהות, אך הרצון האמיתי והבשלות לממש זאת התעצמו רק בשנה-שנתיים האחרונות. אמנם, כשהיתה בת 35 פנתה לבנק הזרע, אבל לא מתוך החלטה ברורה ומגובשת, אלא יותר מבהלה.
"רופא הנשים שלי הלחיץ אותי כשדחק בי להיכנס להריון בהקדם. הוא הזכיר את עניין הגיל והסטטיסטיקות, והלחץ הזה עשה את שלו", היא מספרת. "מאחר והכרתי אישה המגדלת שני ילדים כאם יחידנית, זה לא נראה לי מסובך. קבעתי תור במרפאה, בחרתי תורם, קניתי שתי מנות, אבל דחיתי את התהליך. כעבור שנה, מאחר ותוקפן פג וכבר לא ניתן לעשות בהן שימוש, הבנתי שזה לא מה שאני מחפשת, הרגשתי שמה שאני באמת רוצה זה זוגיות".
וכעבור מספר חודשים זה קרה. קרן התאהבה ומצאה את עצמה במערכת יחסים רצינית שעם הזמן הובילה למגורים משותפים ושיחות על ילדים. "חתונה לא היתה העניין המרכזי. מעולם לא חלמתי על כך, לא ראיתי בזה צעד משמעותי והכרחי, כילדה הייתי תמיד "טום בוי" בלי פנטזיות על שמלה לבנה וגם בן הזוג שלי לא חשב שצריך למסד את הקשר באמצעות חתונה. דיברנו על גידול ילד ביחד, ללא נישואים, אבל עם הסכם הורות משותפת".
במהלך ההכנות לגיבוש ההסכם, התגלו פערים גדולים מידי ברצונות ובהשקפות של קרן ובן זוגה ומערכת היחסים הגיעה לסיומה לפני למעלה מחצי שנה.
קרן יוקב: " אני מאמינה שילד צריך אבא"
זה וודאי היה מאד לא פשוט.
"נכון. אי אפשר שלא לצאת ממערכת יחסים כזאת עם בלבול ואכזבה, אבל היה ברור לי שאני חייבת למצוא מישהו אחר ואיתו להגשים את חלום האימהות".
הבנתי שאני יכולה לגדל ילד גם בלי בן זוג
הפרידה הובילה לאינספור דייטים וניסיון למצוא את האחד, אבל הלחץ הגדול ששידרה, ככל הנראה, פגע בסיכויים למצוא בן זוג מתאים. "מי שגרם לי להתעורר היה בחור שיצאתי איתו לדייט. הוא אמר לי שהלחץ שאני משדרת פוגע בי ואם מה שאני באמת רוצה הוא ילד, שאלך על זה, בלי קשר למציאת זוגיות. השיחה הזו בעצם הובילה לשינוי במחשבה שלי. הבנתי שאני לא צריכה לקשור בין הדברים ואם אצפה לזוגיות המתאימה, זה יכול לקחת הרבה זמן ובגילי, אין טעם להמשיך ולחכות. אז, התחלתי לפעול בכיוון של הורות משותפת".
מדוע לא פנית שוב לבנק הזרע?
"כי אני מאמינה שילד צריך אבא – דמות גברית ללמוד ממנה, להזדהות איתה, להתייעץ איתה. בנוסף, אני חושבת שעבורי זה נכון יותר לחלוק את ההורות עם פרטנר מתאים, גם מבחינת אדם נוסף להתייעץ ולקבל איתו ביחד החלטות, גם מבחינת חלוקת הנטל הכלכלי, וגם מבחינת השארת זמן לעצמי. אני מאמינה שאם יתאפשר לי לקחת פסק זמן ממטלות היום-יום, להתאוורר ולמלא את עצמי בדברים נוספים, אוכל להיות אמא טובה יותר".
יש דברים שלא אתפשר עליהם
בחודשים האחרונים, לאחר שנרשמה לאתרי הכרויות בנושא הורות משותפת הכירה מספר גברים, עם חלקם דיברה רק בטלפון ועם חלקם השיחות הובילו למפגשים. לקרן מאד ברור איזה פרטנר היא מחפשת, כך שכבר בשיחה ראשונית היא יכולה לעמוד על פוטנציאל ההתאמה. בנוסף, היא מדברת על כך לא מעט בסביבתה, מבקשת שיכירו לה גברים המעוניינים בהורות משותפת ואף יוזמת בעצמה פניות דרך רשתות חברתיות לגברים שיכולים לדעתה להתאים.
על מה מדברים בשיחה הראשונה?
"דברים בסיסיים כמו עבודה, משפחה, נכונות ורצון לילד. אני מבהירה שני דברים חשובים ובלתי מתפשרים ואם הצד השני לא רואה זאת כמוני, זה ברור שאין מה להמשיך".
איזה דברים?
"קודם לכל, שאני לא מחפשת זוגיות. כרגע אני מתמקדת אך ורק בהבאת ילד לעולם. אני לא רוצה שלאף אחד תהיה אשליה שקשר זוגי עשוי לצמוח מההכרות הזו. בנוסף, חשוב לי להדגיש שהתהליך יתרחש בהפרייה בלבד. לעיתים, גם מי שאומר לכאורה שהוא רוצה את אותם דברים, בהמשך השיחה אני מרגישה שאין בו בשלות אמיתית לכך".
איזה תכונות חשוב לך למצוא באבא לילדך?
חשוב לי מאוד שהפרטנר שלי יהיה אדם טוב לב ורגיש לסביבה. חשוב שיהיה בעל עבודה מסודרת, אחראי ובעל השקפת עולם דומה לשלי. למשל, אני אדם חילוני עם זיקה לדת ולא אוכל להביא לעולם ילד עם אדם שאינו מקבל או מכבד את המשמעות הזו. הוא לא צריך להיות דתי או בעל זיקה לדת, אבל הוא כן צריך לכבד את המסורת ואת הקשר שלי אליה. ברור לי שכל אחד מההורים הוא אישיות בפני עצמה עם דעות, רצונות וצרכים אחרים וזה בסדר שכל בית יתנהל קצת אחרת, אבל לא בצורה שתבלבל את הילד. אני שואפת לכך שנהיה חברים, והחברות הזו יכולה להשפיע על הילד רק לטובה".
איך את רואה את המעורבות היומיומית של האב?
"אני רואה אותנו מקבלים ביחד החלטות משותפת בכל הנושאים המשמעותיים: חינוך, בריאות, תזונה.
לגבי הסדרי ראייה – מבחינתי, חשוב בסיס קבוע, לפיו הילד יגדל בבית האם ופעמיים בשבוע וכל סוף שבוע לסירוגין, אצל אביו. חשוב שנגור באותו איזור מגורים, כי כך קל יותר לחלוק מטלות יומיומיות, להחליט ולסייע אחד לשנייה בעת הצורך ובמיוחד, במצבים יוצאי דופן, כשהילד חולה, למשל".
כמה זמן להערכתך אמור להמשיך תהליך הכרות עד ההחלטה המשותפת להקים משפחה ביחד?
"כחודשיים-שלושה. זה בהחלט מספיק זמן כדי לבחון התאמה ומטרות משותפות. בתוך כך, טוב שנכיר את בני המשפחה המורחבת, אחרי הכול הם יהיו אנשים שייקחו חלק בחיי הילד שלנו".
אין חששות לקשור את חייך עם מישהו שאולי לעולם לא תכירי ממש לעומק?
"לא. אני חושבת שבחיים תמיד יכולות לצוץ הפתעות, גם כשבודקים דברים לעומק, גם כשנערכים היטב. אין ערבויות, לכן חשוב לי במהלך ההכרות להתמקד לא רק בתפיסת ההורות אלא גם באופי, בפרטים הקטנים שמהם לומדים על האדם, על תחומי העניין שלו. גמישות היא דבר הכרחי, הרי תמיד יהיו סיטואציות שלא לקחנו בחשבון, ולכן טוב שנהיה פרטנרים מפרגנים".
ומה לגבי מציאת זוגיות בעתיד? את רואה אותה משתלבת עם ההורות המשותפת?
"אני מדברת על זה במפגשים, כי שנינו צריכים להיות ערוכים לאופציה כזו, אבל חשוב להבהיר שההחלטות על טובת הילד נשארות תמיד בידי ההורים הביולוגיים. בני זוג יוכלו כמובן לעזור, לבלות ביחד עם הילד ולתמוך. כל אדם נוסף שיכול לתרום לחיי הילד ולהתפתחותו, מבורך".
עברת שינוי תפיסתי משמעותי תוך זמן קצר. המצב החברתי, לפיו, תופעת הגירושים מתחזקת גם תרם להחלטתך לבחור במודל משפחתי אחר?
"על אף אחוזי הגירושין, אני עדיין חושבת שיש אנשים שמוסד הנישואין רלוונטי ונכון להם. יש נשואים מאושרים, אבל לא כולנו רואים בכך חלום או יעד. העולם השתנה, התרבות השתנתה, הקודים החברתיים התרחבו והם מציעים כל מיני אלטרנטיבות ולא רק תפיסה צרה של מה שמקובל ומה לא. צריך להיות מספיק אמיץ וחכם כדי להבין ששיש יותר מדרך אחת להגשים רצונות ושאיפות".
מה אומרים בני המשפחה והחברים?
"תומכים ומעודדים. בעיקר, אמא שלי, שתשמח מאד שיהיה לה כבר נכד".
ניתן ליצור קשר עם קרן יוקב דרך אתר בייבי לי בכינוי: קרן_י או באימייל kerenyokev@gmail.co.il