עד כמה הורות משותפת "בוערת" בכם?
האם הבחירה בהורות נמצאת כעת בראש סדר העדיפויות שלכם? האם בחרתם להירשם לאתר הכרויות של הורות משותפת, מתוך הבנה מעמיקה של מהות מודל משפחתי זה והחלטה כי הוא המודל המתאים לכם ביותר? האם אתם נחושים למצוא פרטנר להורות, או שבעצם מתקשים לוותר על חלום הזוגיות?
הבחירה בהורות משותפת צריכה להיעשות לאחר מחשבות רבות, למידה, לבטים ואף התייעצויות. היא צריכה להיות ממוקדת ונחושה. האם אתם שם?
לעיתים, אנחנו בטוחים שאנחנו מאוד רוצים דבר מה, אבל עם הזמן מתברר שאנחנו לא כל כך בשלים אליו, לא באמת מוכנים לשינוי שאותו דבר יצור בחיים שלנו. מכירים את ההרגשה הזו?
הורות היא אחד מאותם דברים אלה. מוסכמה חברתית עתיקה, שאנחנו גדלים לתוכה מגיל אפס ומתרגלים לחשוב שזה "משהו שכולים עושים", "משהו טבעי" שכולם מייחלים לו.
ואז, אנחנו גדלים והאישיות שלנו מתעצבת לנוכח חוויות ואירועים שאנחנו עוברים או נחשפים אליהם וחלקנו, ככל הנראה חלק מועט, מחליט שהוא דווקא לא מתכוון לפעול בדך המקובלת ומעדיף לא להביא ילדים בעולם.
אחרים ממשיכים לדבוק בחלום הזה ומחכים לרגע המתאים. מהו אותו רגע מתאים? כל אחד יחליט עבור עצמו. הרי אנחנו חיים בעידן של מגוון אפשרויות של הורות – מוסד המשפחה השתנה, ההורות המאוחרת נפוצה היום הרבה יותר וילדים באים לעולם לא רק כ"חבילה" של זוגיות וחתונה.
הורות משותפת היא אחד מאותם מבנים משפחתיים אלטרנטיביים שנפוצו בשנים האחרונות. הבחירה במודל זה נובעת מכמה סיבות: גיל מתקדם וחשש כי המשך המתנה לזוגיות המיוחלת יפגע בסיכויים הביולוגיים להרות ויעלה את הסיכונים הבריאותיים, חוסר אמון במוסד הנישואין, העדפה אישית לחיי רווקות על זוגיות, אמונה כי ילד צריך שני הורים ביולוגיים בחייו, חוסר יכולת/רצון לקיים הורות יחידנית ועוד.
לא משנה מה הסיבה, לעיתים מה שקורה בפועל: אנשים נרשמים לאתרי הכרויות של הורות משותפת, משוחחים ונפגשים עם פרטנרים פוטנציאליים, אבל לפתע מתברר שהם לא במקום הנכון. כתוצאה מכך, הבלבול גובר, האכזבות גדלות.
בחירה בכל סוג של הורות היא משמעותית – אחת ההחלטות הגדולות שאנחנו עושים בחיינו. לכן, על כל אחד מאיתנו לשאול את עצמו אם זה הזמן הנכון בשבילו לממש רצון זה ואם אכן מודל הורות משותפת הוא המתאים עבור אופיו וסגנון חייו.
איך תדעו אם אתם עושים את הבחירה הנכונה?
– תבררו היטב מהי מטרתכם. תבררו עם עצמכם, עמוק בפנים, את הרגשות והתחושות שיש לכם לגבי הורות ולגבי המודלים המשפחתיים הקיימים. אם משאת נפשכם האמיתית היא זוגיות, נישואין (או חיים ביחד ללא נישואין) והקמת משפחה במבנה המסורתי והנפוץ – אתם לא במקום הנכון, אתר הכרויות של הורות משותפת אינו הכתובת עבורכם. תחשבו היטב מה דעתכם על זוגיות – האם אתם מוכנים "להקפיא" את החיפושים בתקופה הקרובה ולהתמקד כעת רק במציאת אב/אם פוטנציאליים לילדכם? מיקוד במטרה הוא הצעד הראשון להגשמתה.
– תדמיינו את המשפחה העתידית שלכם. אם מדובר במבנה של הורות משותפת, תחשבו על הפרטנר האידיאלי שלכם להורות, איזה תכונות צריכות להיות לו, מה הציפיות שלכם ממנו, איזה ציפיות אתם רוצים שיהיו לו מכם, איזה אופי יהיה ליחסים ביניכם, האם אתם נכונים לגמישות ולשיתוף, מה חשוב לכם במערכת יחסים כזו ועל מה לא תתפשרו.
– תלמדו. וודאו שיש בידכם כמה שיותר מידע על מודל משפחתי אלטרנטיבי, מסוג הורות משותפת. תקראו מאמרים, תבדקו את הצד המשפטי: איך מנסחים הסכמי הורות, מהן הזכויות, החובות והאפשרויות השונות שמציע מבנה משפחתי זה.
– תבדקו מה קורה לכם כשאתם משוחחים עם פרטנרים פוטנציאליים – האם אתם מחפשים משיכה, האם אתם מייחלים ל"פרפרים", להתרגשות רומנטית? אם כן, אתם ככל הנראה לא ממוקדים במציאת פרטנר להורות אלא במציאת בן/ת זוג. מלבד המכנה המשותף של חשיבות כימיה בינאישית טובה, ההבדלים בין אופי החיפוש של פרטנר להורות לבין אופי החיפוש של בני זוג הם מהותיים ביותר. בכל חיפוש כזה, הדגשים שונים.
– אם אתם פותחים פרופיל אישי באתר הכרויות של הורות משותפת רק "כדי לנסות, לפתוח עוד ערוץ הכרויות עם בני המין השני או כדי לבדוק אופציות ולזרום…", רוב הסיכויים שתנחלו אכזבות, כי באתר כזה צריכים להיות פעילים רק כשאתם שלמים עם הבחירה בהורות וכשאתם ממוקדים בסוג הפרטנר שאתם מייחלים למצוא.
חשוב להדגיש, אתר הכרויות של הורות משותפת אינו אתר הכרויות רומנטי. אין טעם לבזבז על שיחות ופגישות מיותרות, אם טרם קיבלתם החלטה סופית. כשאתם ממוקדים במטרה של מציאת פרטנר להורות, הסיכוי שתמצאו אותו כאן גדל באופן משמעותי וכך, אתם גם לא משלים את הצד השני בציפיות שווא.
– תתייעצו עם משפחות שכבר מגדלות ילדים במודל הורות משותפת. אמנם, לכל זוג הורים יש מערכת יחסים ואופי משפחתי ייחודי לצרכיהם ולהשקפותיהם, אבל כך תוכלו להבין יותר את יישום המודל בפועל – את האפשרויות לשיתוף פעולה, את האתגרים ואת המורכבות.
באמצעות הדוגמאות שתקבלו, תוכלו לגבש את סגנון ההורות המתאים לכם ולבחון אם אכן מודל כזה יכול לענות על ציפיותיכם. אם אתם לא מצליחים לגבש דעה ורב הבלבול על הבהירות, כדאי להתייעץ עם אנשי מקצוע, במטרה לבחון את הבשלות הפנימית ואף את המסוגלות שלכם להתמודד עם מודל הורות אלטרנטיבי.
– תחשבו על הילד העתידי שלכם – האם אתם שלמים עם המבנה המשפחתי שבחרתם עבורו (ולא רק עבורכם)? האם תוכלו לענות על שאלותיו כשיגדל, מתוך ביטחון ונינוחות ולא מתוך רגשות אשם? ככל שאתם בטוחים בבחירה שלכם – בבחירה הטובה ביותר שיכולתם לעשות עבורכם ועבורו – זה אומר שאתם בדרך הנכונה והמתאימה לכם וסביר להניח שאותה תחושת ביטחון עצמי תעבור גם לילדכם.
בהצלחה!