הפן הביולוגי של הורות משותפת

אז אחרי שנמצא הפרטנר המתאים, אחרי שהכרתם, התחברתם ודנתם בכל הסוגיות הרלוונטיות, אפילו חתמתם על הסכם אזרחי – הגיע סוף סוף החלק המעשי. במילים אחרות, תכל'ס איך עושים ילד שלא כדרך הטבע (במידה ובחרתם, כמובן, להשאיר את המין מחוץ לענין)?

נתחיל בצעד הראשון להורות משותפת ללא זוגיות- הזרעה ביתית בעזרת מזרק. התהליך דומה ליחסי מין, רק בלי המין. לפני שמתחילים, כדאי ומומלץ לאב לעתיד לערוך בדיקת זרע, בהפניית רופא המשפחה. ועכשיו, ל"פרוצדורה" עצמה: הגבר מביא לאישה את זרעו בכוס סטרילית, שואבים את התכולה למזרק ואחר כך האישה מחדירה אותה בשכיבה לנרתיקה. בתום הפעולה, צריך להישאר לשכב לפחות חצי שעה – רצוי לעשות זאת לפני השינה.

מתי לעשות זאת? חשוב לשים לב לתזמון ההזרעה: לחשב את מועד הביוץ (14 יום לפני הווסת הבאה) ולחזור על הפעולה עם המזרק בטווח של יומיים לפני המועד ועד יומיים אחרי, בתדירות של יום כן, יום לא. כעבור שבועיים, אם לא "מגיעה" הווסת, לקנות ערכת בדיקת הריון ולקוות לטוב.

במידה וערכתם מספר ניסיונות כאלה שלא השיגו את התוצאה המיוחלת, מומלץ לפנות למרפאות פוריות. מהו התהליך שתעברו שם?

מאיה טוטנאור – המבורגר, אחות אחראית ביחידה לפוריות והפריה חוץ-גופית במרכז רפואי רבין, בי"ח בילינסון מספרת על השלבים והצעדים שעוברים זוגות ביחידה (לתשומת הלב: ברוב בתי החולים, המרפאה לפוריות מופרדת מהיחידה להפריה חוץ-גופית).

אישה בהריון

 תנאים מוקדמים

ראשית, עוד לפני שמתחילים בהליך הרפואי, חשוב להכיר בהנחיות משרד הבריאות ושירותי בריאות כללית, לביצוע פעולות פוריות בבני זוג שאינם נשואים זה לזו. בהתאם להנחיות אלה, על הזוג להציג הסכם שבנוי לפי שישה עקרונות:

  1. הצהרת הגבר כי הוא מעוניין שהאישה המסויימת תופרה בזרעו וכי הוא מודע לכך כי חובותיו כלפי היילוד אינן תלויות בתקפו של ההסכם בינו לבין המטופלת, ותחולנה עליו בכל מקרה, כהורה ביולוגי.
  2. יש להתייחס לשאלה, האם ניתנת לגבר אפשרות לחזור בו, ואם כן באיזה שלב (ובלבד שאין המדובר בשלב המאוחר להחזרת עוברים).
  3. יש להתייחס לשאלה, מה ייעשה בחומר הגנטי המשותף במקרה בו חוזר אחד מהצדדים מן ההסכם או מת אחד הצדדים להסכם. תוקפו של כל הסדר שייקבע יהיה כפוף לכל דין.
  4. על האם להצהיר כי אין היא "אם נושאת" במשמע חוק ההסכם לנשיאת עוברים (אישור הסכם למעמד הילוד) תשנ"ז -1996.
  5. על שני הצדדים להצהיר כי ההסכם לא נעשה כנגד תמורה כספית או אחרת, לגבר או לאישה, וכי הם נכנסים אליו מרצונם החופשי.
  6. שני הצדדים מצהירים כי אין הם נשואים לבני זוג אחרים.

 ומרגע שהזוג הציג הסכם הולם, מהו השלב הרפואי הראשון, בדיקות?

"נכון. כבר בשיחת הטלפון הראשונה, כשהזוג מתקשר לקבוע תור, כדי לחסוך בזמן, אנחנו מפקססים להם את רשימת הבדיקות, כך שבפעם הבאה יגיעו כבר עם התוצאות. בהנחה שמדובר בגבר ואישה בריאים, על האישה לעבור בדיקות דם שונות, ביניהן בדיקת איידס, בדיקות צהבת ובדיקות הורמנליות. בנוסף, עליה לעבור משטח צוואר הרחם ובדיקת שד. סך הכל מדובר בכ-12 בדיקות. על הגבר לעבור 3 בדיקות: איידס, צהבת ובדיקת זרע".

ולאחר הבדיקות, הזוג קובע תור ומה קורה משלב זה?

"הזוג מגיע לשיחת ייעוץ, בהתחלה עם אחות שלוקחת פרטים ומסבירה את התהליך. לאחר מכן, הם נפגשים עם רופא שעובר על תוצאות הבדיקות ומכוון בהתאם לנתונים של בני הזוג לשלבים הבאים".

מה כולל, בעצם, תהליך הפוריות?

"מאחר ואנחנו מתייחסים למצב הזוג כאי פוריות מסיבה בלתי מוסברת (שהרי ביצית לא נחשפה לזרע), אנחנו מתחילים בהזרעה. את התהליך מתחילים בזמן המחזור של האישה, בבדיקות אולטרסאונד, שעוקבות אחר הבשלת הביציות, ובהתאם נותנים זריקה הורמונלית המתזמנת ביוץ בגופה של האישה. לאחר מכן, מבצעים הזרעה או שתיים לפי נתוני הזוג, כדי להגדיל את הסיכוי להפרייה. במידה ולא הושג הריון, חוזרים על התהליך עוד מספר פעמים (ההחלטה תלויה בגיל האישה) ואם לא הושגה התוצאה הרצויה, אז עוברים לטיפול הבא, טיפול בעזרת התרופה איקקלומין. מדובר בכדורים לבליעה שנוטלים במינון של אחד עד שלושה ביום, לגרימת ביוץ יתר, במשך חמישה ימים. אחרי נטילת הכדורים, מתחילים לערוך בדיקות אולטרסאונד וכשמגיע העיתוי המתאים, היא מקבלת הנחייה להזרקת זריקת ביוץ (אנחנו, ביחידה, מדריכות את המטופלות להיות עצמאיות, אך אפשר בהחלט להיעזר באחות קהילה או אחות בית חולים). לאחר מכן, עורכים הזרעה בזרע שעבר השבחה ואם לא הושג הריון אחרי מספר מחזורים, עוברים לשלב של זריקות הורמונליות יומיות, זריקה יומית במינון המותאם אינדיבידואלית לכל מטופלת לפי נתוניה".

ושלב זה הוא השלב שלפני ההחלטה על הפרייה חוץ-גופית?

"כן. במהלך הימים בהם האישה מקבלת זריקות, נעקוב אחר סביבת הביציות בעזרת אולטרסאונד ובדיקות דם. ברגע המתאים, ניתן זריקת ביוץ ונתחיל בהזרעות. אם תהליך זה לא יגרום להריון, בדרך כלל, ממליצים על הפריה חוץ-גופית. לעיתים, ימליץ הרופא ישירות על שלב זה, מבלי לעבור הזרעות. הדבר תלוי בפרמטרים שונים, כמו גיל האישה, ספירת זרע נמוכה ועוד".

מה כולל שלב ההפריה החוץ-גופית?

"נתחיל בבירוקרטיה: אישור הליך ההפריה צריך לעבור ועדה רפואית, על ידי רופא מחוזי ועוברת על טפסים שמילא הרופא של הזוג, ובהם מתועדת "ההסטוריה" של הזוג. בהתאם למדווח בטפסים אלה, מחליטה הוועדה אם לאשר טיפולי הפרייה חוץ-גופית.

תהליך ההפריה מתחיל עם זריקות הורמונליות, פעם ביום וזריקה נוספת, שמסייעת לשלוט בתזמון הביוץ. בתום בדיקות אולטרסאונד, שמאפשרות לעקוב אחר התקדמות הביצית והתקרבות לזמן הביוץ, עורכים שאיבה – הליך קצר שנעשה בהרדמה מלאה וקלה. לאחר התאוששות, מקבל הזוג מידע לגבי כמה ביציות נשאבו ובמקביל, הגבר נדרש להביא מנת זרע, שמיועדת לעבור השבחה. לאחר ההפריה, שומע הזוג כמה עוברים הופרו ומתי לבוא לעבור "החזרת עוברים". פעולת ההחזרה מתבצעת בהליך הדומה להזרעה, לצד מעקב במכשיר אולטרסאונד. האישה, בהחלט יכולה לצרף מלווה.

12 יום לאחר הליך ההחזרה, האם עוברת בדיקת דם, ומכאן כולנו תקווה שהיא תישא הריון בריא במשך תשעה חודשים".

 יש לך איזשהו טיפ לתת לזוג שנמצא בתחילת תהליך של הורות משותפת ללא זוגיות?

"אני מציעה לזוגות ללמוד כמה שיותר על התהליך הרפואי, להיערך מבחינה נפשית, לקרוא, לחקור ולא להתבייש לשאול כל דבר. מעבר לכך, מבחינת איכות הקשר ביניכם – חשוב להיות שם אחד בשביל השניה, להיות חברים טובים, לחזק ולעודד. הגבר צריך להבין שהאישה עוברת, מבחינה פיזית, תהליך קשה יותר וככל שהוא יהיה שותף, הוא יזכה באמון גדול יותר וייהנה משותפות מלאה, שתמשיך לתת פרות גם בהורות עצמה, לאורך כל הדרך. שיהיה בהצלחה רבה!"

  • לייעוץ ניתן לפנות ליחידה לפוריות והפריה חוץ-גופית במרכז רפואי רבין, בי"ח בילינסון, למאיה טוטנאור – המבורגר, אחות אחראית, טל': 03-9377604

loader
חץ למעלה
סגירה
סגירה
אחזור סיסמה
שגיאה: שדה חובה!
הקישור נשלח בהצלחה!